ص گلسرخ – گل محمدی- ورد احمر بستانی چيست؟
طبع: معتدل تا کمی سرد و خشک(ضد صفرا و بلغم)
مصلح در سرد مزاجان: انیسون
مصلح در گرم مزاجان: کافور یا بوکردن کافور
ماده موثره: تانن
قسمتهای مورد استفاده: گلبرگ تازه(ملین)- گلبرگ خشک(قابض)- برگ(قابض)- غنچه خشک(قابض)
مقدار مصرف: غنچه تازه روزانه حداکثر تا40گرم- غنچه خشک روزانه حداکثرتا 15گرم
طول دوره مصرف: روزانه 5گرم تا 40 روز
صور دارویی: گلاب- افشرده گلسرخ(باریج اسانس)
مکانیسم اثر
مسهل- مدر- مقوی- فرح آور- قابض- رفع خفقان(غنچه خشک)- باز کننده انسدادها- بندآورنده خونریزی ها- التیام زخم- ضدخارش- ضد التهاب- ضد اورام- ضد اسپاسم- مسکن- آرامبخش- خشکاننده- ضدنفخ- ضد نزله- خواب آور.
خواص مغزی- عصبی
خواب آور- آرامبخش- فرح آور- تقویت مغز و اعصاب- ضد التهاب مغزی- ضد نزله- ضد افسردگی- ضد اورام مغزی- رفع پرخاشگری- رفع خفقان.
خواص سر و گردن
تقویت دندان و لثه و رفع زخمهای دهانی(مزمزه غنچه یا شستشوی دهان با گلاب)- رفع درد گوش(چکاندن روغن گلسرخ)- رفع درد چشم(چکاندن گلاب)- رفع سردرد سرد(ضماد عصاره غنچه یا مالیدن گلاب به پیشانی)- رفع آفت و زخمهای لثه ای(مالیدن گرد خشک غنچه به دهان یا غرغره گلاب).
خواص قلبی و عروقی
تقویت قلب(غنچه خشک)- درمان تپش قلب- آرامبخش- ضد التهاب- ضد ورم- ضداسپاسم- مسکن- ضد نزله- درمان پرولاپس میترال قلبی- باز کننده دهانۀ عروق.
خواص ریوی
ضد التهاب- ضد ورم- ضد اسپاسم- ضد نزله- مسکن- ترمیم کننده زخم- جلوگیری کننده از خونریزی ریوی(عصاره برگ)
خواص گوارشی
مسهل(گیاه تازه)- قابض(گیاه خشک)- ضد اسپاسم- ضد التهاب- ضد نفخ- ضد زخمهای گوارشی- مسکن- ضد دل درد- ضد اورام گوارشی- ضد ورم مقعد(روغن مالی)- پاکسازی معده از اخلاط رطوبت دار- درمان زخم روده(تنقیه روغن گلسرخ)- رفع یبوست(گیاه تازه)- درمان اسهال(گیاه خشک)- باز کنندۀ انسداد کبد و طحال.
خواص هورمونی
ضد اسپاسم- ضد التهاب- قابض- قطع ترشحات زنانگی- بندآورنده خونریزی زنانگی(گلاب یا روغن گلسرخ)- درمان ورم رحم- تسکین درد رحم.
خواص پوستی
ضد التهاب- تقویت پوست- خنک کننده پوست- قابض پوستی- رویانیدن گوشت تازه بر زخمهای عمیق- التیام زخمها و زخم آبله(پاچیدن گرد غنچه)- درمان اگزما و ناراحتی های پوست (ضماد غنچه تازه)- ترمیم زخم عمیق(ضماد غنچه تازه)- ضد اورام گرم پوستی(ضماد غنچه تازه)- رفع عرق زیر بغل(گرد غنچه+ مورد)- رفع زگیل(ضماد غنچه)- تسکین درد سوختگی(روغن مالی)- بندآورنده خونریزی از زخم(پاشیدن گرد بداخل زخم).
خواص اسکلتی
ضد اسپاسم- ضد التهاب- مسکن- تقویت کننده دستگاه اسکلتی بدن- درمان شکستگی استخوانی(ضماد غنچه تازه)- تسکین اورام مفصلی- از بین برنده ورم مفاصل.
مضرات
کم کردن نیروی جنسی- ایجاد تشنگی- یبوست- اسهال.
نام های دیگر: گل سرخ، گل سرخ صد پر، گل گلاب، ورد احمر
نام علمی: Rosa damascena mill
نام انگلیسی: Damask rose / monthly rose/ persian rose
• خصوصیات:
این گیاه درختچه ی کوچکی است با شاخه های زیاد و تیغهای ریز، برگهای آن روی سبز براق و پشت خزی دارند.
گلهای آن صورتی کمرنگ می باشند و بسیار معطراند. این گلها در بهار شکوفه می زنند.
محل رویش این گیاه اکثرا در ایران بخصوص در کاشان، قمصر، راوند، میمند، آذربایجان و قزوین می باشد.
• مزاج:
– گیاه: مرکب القوی، در بعضی انواع آن سرد و خشک ذکر شده ولی در کل این گیاه داراری مزاجی معتدل می باشد.
– روغن :مرکب القوی می باشد و در کل معتدل است.
– گلاب : مرکب القوی،مزاج آن سرد می باشد.
• خواص ( بر اساس طرق استفاده):
– گلبرگها و غنچه تازه: مفرح،مقوی، مسهل،مسکن صفرا، رقیق کننده بلغم
– ضماد : نافع برای ورم مقعد، رفع جوش، التیام زخمها( آبله)،خشک کردن زخمها ، رفع خونریزی و رطوبات رحم، رفع زگیل، ناراحتی های پوستی، رویانییدن گوشت تازه بر زخمهای عمیق، تحلیل ورمهای گرم، شکستگی اعضاء
-مالیدن: رفع سردرد گرم، چشم درد، گوش درد، تقویت دندان و لثه، ترمیم زخمهای دهان،رفع بد بویی عرق، قطع عرق ( جزء داروهای گیرنده در درمان چشم درد و التهاب چشم)
-غرغره:مقوی دل و دماغ
– بخور: درمان نزله گرم،عفونت بینی، بواسیر(پولیپ) بینی
– عصاره گل خشک شده :قابض ، رفع خونریزی سینه، قطع اخلاط خونی، رفع رطوبات معده ، درمان یبوست، رفع خفقان گرم، رفع ضعف قلب ، بند آوردن اسهال های گرم (جزء داروهای سرد مزاج برای علاج سوءمزاج قلب و خفقان گرم قلب)
– ضماد: خشک کردن رطوبتها
– خوردن گل بن: قطع اخلاط خونی از سینه، قابض، بند آوردن اسهال
– خوردن زرود: بند آوردن خونریزی ازهرعضوی، قطع اسهال های سخت
o خواص روغن: قابض ، محلل، بازکننده مجاری ، مسهل
موضعی: رفع سردرد، تقویت دماغ، رفع بی خوابی، تسکین درد گوش، درد سر، درد دندان، رویانییدن گوشت بر زخمهای عمیق،خشک کردن رطوبات و چرکها، سوختگی آتش، رفع عرق
خوردن: مسهل مواد لزج، بند آوردن اسهالهای صفراوی، مسکن التهاب معده، زخم روده، دل درد، دل پیچه
تنقیه: درمان زخم روده ها، دل درد و دل پیچه
طرز تهیه روغن:
1) گلبرگهای تازه + روغن کنجد یا روغن زیتون=> در آفتاب => به محض سفید شدن گلبرگها=> فشرده => تفاله را خارج=> + گلبرگ تازه => خروج تفاله ==——–==> تا هفت بار
2) برگ گل تازه + روغن کنجد یا زیتون=> جوشیدن روی آتش ملایم ( = دهن ورد مطبوخ، روغن گل پخته)
o گلاب(ماء الورد):
مقوی قلب، مقوی دهانه معده
خوردن: رفع عوارض حادث از زکام، قطع خونریزی از سینه، خشونت صدا، ضد سرفه، خفقان گرم، درد معده و روده، دل پیچه سرد و گرم، درد کبد و طحال، علاج نزله سرد
بوییدن: سردرد های گرم، دردچشم، + قرنفل=> سردردهای سرد، تقویت دماغ، حواس، ایجاد نشاط، تقویت دل، رفع خماری، بی هوشی، خفقان
– گل قند (غنچه گل ساییده شده+ گلاب+ قند سفید ساییده شده+ گلیسیرین): قابض
-عسل وردی (غنچه گل ساییده شده + عسل سفید+ الکل ): تنطور
-غرغره گل سرخ (عسل وردی +آب): قابض ضعیف
– سرکه گل سرخ: گل سرخ خشک نیم کوب + اسیداستیک + سرکه ==> 8 روز بخیسانند==> با فشار از پارچه بگذرانند ==> صاف
– شربت گل سرخ (غنچه گل + آب جوش + شکر سفید): مسهل
• عوارض:
– مضر برای نیروی جنسی
– در افراد ضعیف ایجاد عطسه، زکام، ورم، آماس
– تشنگی
– سفید کردن مو