خواص دارویی
یونجه از نظر طب قدیم ایران گرم است . البته تاره آن گرم و تر و خشك شده آن گرم و خشك است .
· یونجه از نظر اینكه دارای بسیاری از مواد معدنی می باشد شیره آن برای بچه هایی كه در حال رشد هستند و اسخوان بندی محكمی ندارند بسیار مفید است . حتی امروزه پودر این گیاه را در داروخانه ها می فروشند كه آنرا می توان برای بچه های شیر خوار مصرف كرد . برای تهیه شیره یونجه باید مقدر 300 گرم یونجه را در یك لیتر آب ریخت و آنرا جوشانید تا مقدر آب آن به نصف تقلیل یابد سپس آنرا صاف كرده و مقدر كمی عسل به آن اضافه كنید كه بصورت شربت داراید . مقدر مصرف برای طافال 200 گرم در روز است و برای اطفال شیرخوار حدود 50 گرم یم باشد كه می توان به شیر آنها اضافه نمود . اشخاص بزرگسال هم برای بالا بردن انرژی می توانند از این شیره استفاده كنند .
· یونجه رابصورت تازه و یا جوانه آنها رابا سالاد میل كنید . جوانه یونجه را بصورت بسته بندی شده می توانید از سوپر ماركتها خریدری كنید .
· یونجه ملین است .
· یونجه دو برابر اسفناج آهنم درد بنابراین خونساز است و برای كسانیكه به كم خونی مبتلا هستند مفید است .
· یونجه بعلت درا بودن آهن برای درمان بیمایر راشیتیسم بكار می رود .
· عوارض كمبود ویتامین ث با خوردن یونجه از بین میرود.
· یونجه تازه در بسیاری از كشورها مانند چین و روسیه و آمریكا به مقدر زیاد بجای اسفناج مصرف می شود .
· یونجه را در داروخانه ها و فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها بصورت پودر ، كپسول و قرص بفروش می رسانند . مقدرمصرف آن سه قرص در روز است.
*با همه مزایایی كه یونجه دارد در خوردن تازه آن نباید زیاده روی كرد زیرا بسیار نفاخ است و حتی حیواناتی كه به مقدر زیاد از آن می خورند بعلت گاز زیاد ممكن است تلف شوند .
· ضماد پخته یونجه را اگر روزی چند بار روی اعضایی كه رعشه دارند بگذارید آنها را شفا می دهد .
· تخم یونجه قاعده آور است و برای این منظور تخم یونجه را بصورت دم كرده مصرف كنید .
· دم كرده یونجه درمان اسهال است.
· برای نرم كردن سینه و تسكین سرفه روزی 2-3 فنجان دم كرده تخم یونجه را مصرف كنید .
· برای درمان رعشه تخم یونجه را در روغن زیتون بریزید و مدت یك هفته جلوی آفتاب بگذارید سپس آنرا صاف كنید و روزی چند قاشق از آنرا بخورید و همچنین روی اعضایی كه رعشه دارند بمالید.
· یونجه حاوی مقدرزیادی ویتامین است . كوبیده آن زخم را به سرعت الیتام داده و از خونریزی جلوگیری می كند .
یونجه سرشار از ویتامین های A,C,E,K و همچنین دارای آمیلاز كه آنزیم مخصوص هضم مواد نشاسته ای است می باشد .
آنزیم های بسیاری در یونجه یافت می شود بهعنوان مثال می توان از امولسین ،اینورتاز ، و پكتیاز نام برد . یونجه دارای حدود 20%پروتئین می باشد پروتئین های موجود در یونجه عبارتند از: آرژنین، هیستیدین، آدنین، فنیل آلانین، آسپاراژین، سیستین. یونجه دارای اسید فسفریک نیز هست. یونجه همچنین دارای منیزیوم، آهن و مقدار جزئی ارسنیک و سیلیس است. بنابراین یونجه از نظر مواد غذایی بسیار مقوی و غذای خوبی برای انسان و حیوانات است.