Parlatoria oleae(Colveé)
(Hem.:Dispididae)
این سپردار در اکثر نقاط جهان و از جمله در بسیاری از مناطق ایران پراکنده اسـت و علاوه بر زیتون به درختان سیب و گلابی و میوهی آنها نیز آسیب میرساند.
در بخش آفات درختان میوهی دانه دار مشخصات مورفولوژی این آفت شرح داده شده است. این سپردار زمستان را به صورت پورهی سن دو و مـادههـای نـارس مـیگذرانـد. تخمریزی مادهها در زیتونکاریهای طارم و رودبار از نیمهی اول اردیبهشت ماه آغاز و دو تا سه هفته بعد، نوزادان نسل بهاره فعالیت خود را شروع میکننـد. در پایـان خـرداد ماه و آغاز تیرمـاه بـیشتـرین شـمار نـوزادان نـسل تابـستانه را مـیتـوان دیـد. دورهی تخمریزی و بیرون آمدن نوزادان به شرایط آب و هوایی منطقـه بـستگی دارد و ممکـن است یک و نیم تا دو ماه به طول بیانجامد. شـمار تخـم حـشره نیـز بـه چگـونگی آب وهوای منطقه وابسته است. هر حشرهی ماده در نسل تابستانه 45 تا 50 تخم میگـذارد. میوههای آلوده در محل خرطوم حشره تغییر رنگ میدهند .
این آفت دشمنان طبیعی زیادی به شرح زیر دارد کـه در کنتـرل آن نقـش عمـدهای بازی میکنند:
ـ از سخت بالپوشـان:
Chilochorus bipustulatus (L.)
C.renipustulatus Scriba
Coccinella septempunctata L
Exochomus flavipes Th
Pharoscymnus pharoides Marsul
E.quadripustulatus
– از دوبالان
Lestodiplosis Sp
– از زنبورهــا
Physcus testaceus Masi
Aphytis chrysomphali
A.maculicornis(Masi)
A.mytilaspidis (Le Baron)
A.proclia(Walker)
با بودن چنین دشمنان مفیدی معمولا لزومی برای مبارزهی شیمیایی وجـود نـدارد. برای کاستن از تراکم جمعیت آفت میتوان از روغنپاشی زمستانه به نـسبت %2 تـا %3 همراه با یک ترکیب فسفره استفاده کرد.