سوسك برگخوار درختان ميوه
Adoretus persicus
(Col.: Scarabaeidae)
اين حشره در مناطق خراسان، تهران، مركزي، همدان، لرستان، باختران، كردستان، اصفهان، فارس، يزد و كرمان فعال ميباشد. از آفات درجه دوم باغات ميوه محسوب ميشود. حشره كامل از برگ درختان مثمر نظير گلابي، سيب، به، گيلاس، گوجه، آلو، بادام، زردآلو و هلو، همچنين از برگ درختان غير مثمر نظير بيد و صنوبر تغذيه مينمايد و در تراكم بالا فقط رگبرگ اصلي را به جا ميگذارد.
زيستشناسي
حشرات كامل معمولاً در اواخر خردادماه و اوايل تيرماه ظاهر ميشوند. ظهور آنها بسته به شرايط آب و هوايي مخصوصاص درجه حرارت فصل از منطقهاي به منطقه ديگر متفاوت ميباشد. حشره بالغ شب پرواز بوده و موقعي كه هوا تاريك ميشود از پناهگاههاي خود خارج شده و شروع به پرواز مينمايد. اين حشره از نظر فعاليت و رژيم غذايي معمولاً زندگي دسته جمعي دارد. حشرات بالغ به صورت دستجات 10 تا 20 تايي گاهي بيشتر در مجاورت هم زندگي ميكنند. تغذيه معمولاً ابتدا از كناره برگ شروع شده و تا رگبرگ اصلي ادامه پيدا ميكند و مسير خورده شده كاملاً مضرس است. در حمله شديد حتي رگبرگهاي فرعي را نيز خرده و فقط رگبرگ اصلي را باقي ميگذارد. فعاليت تغذيهاي حشره در تمام مدت شب ادامه داشته و صبح در پاي همان درخت در زير خاك يا كلوخهها پنهان ميشوند و يا در زير پوستك و شكاف تنه درختان به سر ميبرند.
اين حشرات پس از مدتي تغذيه جفتگيري كرده و افراد ماده تخمهاي خو را در داخل تودههاي كود دامي و مواد پوسيده گياهي قرار ميدهند. اين تخمها به فاصله 2 تا 3 هفته باز ميشوند و لاروها از مواد پوسيده گياهي تغذيه ميكنند. در مرحله لاروي به هيچ وجه زياني وارد نميكنند. اين لاروها تا اواسط بهار سال بعد دوران تغذيه خود را پايان داده و در داخل خاك در ميان محفظه بيضي شكل گلي تبديل به شفيره ميشوند. يك نسل در سال دارد اما در برخي مواقع يك نسل در دو سال طي ميشود.
کنترل:
1ـ مبارزه مكانيكي:
الفـ چون حشره نسبت به نور كشش مثبت دارد ميتوان توسط تلههاي نوري و نظاير آن در شب آنها را جمعآوري نمود.
بـ در حالت خاص ميتوان حشرات كامل را شبها از روي برگها جمعآوري و معدوم نمود و در هنگام روز در مناطق آلوده از زير خاك و كلوخههاي اطراف درختان آنها را جمع نموده و از بين برد.
2ـ استفاده از گياهان تله: اين حشره تمايل زيادي به تغذيه از برگ درختان تبريزي دارد. ميتوان با كشت اين گياه به عنوان تله در اطراف باغ تا اندازهاي از خسارت و صدمه آن به درختان ميوه جلوگيري نمود. به علاوه سمپاشي را روي همين درختان منحصر كرده و از انبوهي آفت كاست.