ستوکسیدیم
نام عمومی : sethoxydim
فرمولاسیون : OEC 12/5%
LD50:2700mg/kg
این علف کش در بازار با نام تجاری نابو اس( nabu s OEC 12/5%) وجود دارد.نابوکسیدیم علفکش سیستمیک و انتخابی از گروه اکسیم هاست . (cyclohexanedione oxime ) که به صورت امولوسیون روغنی جهت کنترل علفهای هرز نازک برگ در مزارع پهن برگ فرموله میشود. نیمه عمر DT50 این ترکیب در خاک و در دمای 15 درجه سانتی گراد کمتر از 1 روز است . ستوکسیدیم برای زنبور عسل بی خطر است.
مکانسیم اثر :
ستوکسیدیم از سطح برگ سریعا جذب شده و به وسیله آوند چوب و آبکش در گیاه جا به جا میشود و در بافت مریستمی تجمع می یابد. ستوکسیدیم از فعالیت آنزیم کربوکسیلاز استیل کوانزیم A جلوگیری می نماید. این آنزیم در یک مرحله از سنتز اسیدهای چرب فعال است .روی گیاهان پهن برگ بی اثر است. به این علت که در گیاهان مکان پیوندی آنزیم( جایگاه فعال ) متفاوت بوده و قادر به مهار این آنزیم نمی باشد ( به خصوص در نقاط در حال رشد) . در نتیجه این علف کش در نازک برگها موجب توقف رشد جوانه و ریزوم می شود . انتقال نابوکسیدیم هم به صورت acropetally و basipetally است . جذب این ترکیب بیشتر از طریق شاخ و برگ است تا ریشه .
موارد مصرف sethoxydim :
ستوکسیدیم به صورت پس از رویشی ( post- emergence ) جهت کنترل علفهای هرز نازک برگ ( به استثنای چمن poa spp ) در مزارع پهن برگ استفاده می شود . این علف کش بر روی محصولات زراعی نازک برگ ( به استثنا پیاز ، سیر، مارچوبه ) ایجاد گیاهسوزی می نماید . در مورد مصرف این ترکیب مرحله رویش علف هرز ، مقدار یا دز سم ، افزودنیهای مجاز به مخزن مثل افزودن 28 درصد نیتروژن یا سولفات آمونیوم به همراه مقداری روغن ( 1.5 تا 2 لیتر روغن یا سورفکتانت ) که می بایست تحت نظر کارشناس گیاهپزشکی با انجام تست مزرعه ای انجام گردد.
سازگاری و اختلاط :
روی گیاهان نازک برگ به استثنا موارد ذکر شده ایجاد حساسیت شدید می نماید ولی روی گیاهان پهن برگ بی تاثیر است . همچنین با ترکیبات آلی و یا معدنی مسی غیر قابل اختلاط می باشد .
موارد توصیه ستوکسیدیم در محصولات کشاورزی
انواع بروموس، چمن ، جوی وحشی ، قیاق ، سوروف ، دورنه ، انواع یولاف وحشی ، انواع خونی علف ، انواع ارزن وحشی | کلزا ، چغندرقند و پیاز | 3 لیتر در هکتار | بعد از کاشت 3-5 برگی علفهای هرز |
پیاز | 1.5 – 2 لیتر در هکتار |