بیماری لکه نواری باکتریایی گندم
مقدمه :
گندم به عنوان یکی از مهم ترین محصولات استراتژیک، همواره مورد توجه بوده و هست، لذا ضرورت مدیریت بیماری های آن یکی از چالش برانگیز ترین بحث ها در بخش کشاورزی به حساب می آید. گندم در تمام مراحل رشد مورد حمله بیماری های متعددی قرار می گیرد. حدود ۲۰ درصد کاهش راندمان در اثر بیماری های گندم گزارش شده است یکی از بیماری های رایج غلات در دنیا، بیماری لکه نواری باکتریایی گندم Xanthomonas campestris Pv.translucens می باشد. عامل بیماری به گندم، جو، چاودار و بسیاری از گندمیان دیگر حمله می کند.
علایم بیماری لکه نواری باکتریایی گندم :
عامل این بیماری یک نوع باکتری است و به تمام قسمت های هوایی گیاه حمله می کند. هنگامی که باکتری به برگ و ساقه حمله میکند، معمولا در برگ های پایینی و بیشتر در مزارع آبی، لکه های کشیده و نواری شکل روی آنها ایجاد می شود، این لکه ها در مقابل نور حالت شفاف دارند علایم اولیه آلودگی بصورت خطوط طولی کوچک به رنگ قهوه ای روشن ظاهر می شوند. در صورت وجود رطوبت، ترشحات باکتریایی به شکل قطرات زرد رنگ در سطح لکه ها ظاهر می شود. بیماری به تدریج به طرف غلاف برگ و ساقه پیشروی کرده و در نهایت ساقه تیره رنگ و ضعیف می شود.
این باکتری روی خوشه نیز می تواند ایجاد آلودگی و خسارت نماید. خوشه در خلال پر کردن دانه دچار لکه های تیره ارغوانی و نوار های سیاه می شود و قاعده دانه چروکیده می شود. در آب و هوای مرطوب در اثر رشد زیاد، باکتری به صورت قطره های لزج روی بافت گیاه ظاهر می شود که بعدا خشک، فلس مانند و شکننده می شود. در حالتی که شدت بیماری زیاد باشد دانه ها بی رنگ می شوند.
زیست شناسی بیماری لکه نواری باکتریایی گندم:
باکتری عامل بیماری (Xanthomonas campestris Pv.translucens) به وسیله بذر آلوده قابل انتقال است و در بقایای گیاهی در خاک زمستان گذرانی می کند. باکتری به دمای پایین و همچنین دمای بالا مقاوم است و رطوبت برای پراکندگی بیماری ضروری است . ورود باکتری به داخل گیاه از طریق روزنه های برگ و زخم اتفاق می افتد. باکتری از طريق ترشحات باران ، آبیاری بارانی ، تماس گیاهی و شته ها منتشر می شود.
مدیریت بیماری لکه نواری باکتریایی گندم :
- کشت ارقام مقاوم.
- استفاده از بذر سالم و عاری از باکتری.
- از بین بردن بقایای گیاهی
- رعایت تناوب زراعی در مزارع گندم آلوده: کشت جو بعد از گندم منجر به افزایش آلودگی و شدت بیماری می شود.
- محلول پاشی بوته های آلوده و ضدعفونی بذور توسط سموم مناسب از جمله سموم مسی تا حدودی می تواند شدت بیماری را کاهش دهد.
همچنین مطالعه پستهای زیر نیز پیشنهاد میگردد:
مدیریت بیماری های ویروسی گندم و جو
دانلود فایل PDF مقاله بیماری لکه نواری باکتریایی گندم
توضیحات
- فرمت : PDF
- حجم فایل : 1.41 مگابایت
- نویسنده : مهناز رشیدی
- تهیه شده در : مدیریت ترویج جهاد کشاورزی استان کرمانشاه
- سازنده PDF : شرکت کشاورزی و دامپروری سرافراز هزارمسجد