مقدمه
• ناظرین باید با نگاه دقیق به عوامل موثر در افزایش با کاهش عملکرد یک محصول در یک بازه زمانی ، تجارب عملی مناسب را بتدریج کسب نمایند . با جمع اوری اطلاعات اقلیمی ، ارقام و آنالیزهای خاک ، آب و گیاه ، برنامه کودی خاص خود را توسعه دهند. در این صورت کارشناس ناظر دارای قدرت پیش بینی مناسب و اعمال مدیریت صحیح خواهد بود.
• مقایسه آنالیزهای خاک و گیاهی و نتایج عملکردی در این باغات به شما امکان پیش بینی های مزرعه ای در منطقه را خواهد داد.
• یک برنامه روشمند آنالیزهای گیاهی نه تنها از بروز کمبود مواد غذایی جلوگیری می کند بلکه مانع از مصرف بیرویه کودها نیز می شود. در صورت وجود مقدار کافی مواد غذایی در خاک ، افزودن کود برای ذخیره سازی منابع غذایی اقدامی غیراقتصادی و به دلایل زیست محیطی راهبردی غیرقابل پذیرش است .
مدیریت صحیح تغذیه در درختان میوه
1-انتخاب محل احداث باغ
2-مدیریت کف باغ
3-مدیریت تغذیه درختان
بررسی عملیات زراعی که موجب افزایش یا کاهش نارسایی های تغذیه ای می شوند .
تسطیح زمین و جابجایی خاک به نحوی که سطح رویی خاک برداشته شود. بدلیل اینکه بیشتر مواد آلی و پتاسیم در لایه بالایی خاک متمرکز می باشد (حدود 20-55 سانتیمتری) با جابجایی خاک سطحی با فقر مواد آلی و پتاسیم روبرو خواهیم شد.
تردد زیاد ادوات سنگین در باغ یا مزرعه
این علل موجب فشردگی خاک شده تهویه را کاهش می دهد و بدلیل کاهش سرعت رشد ریشه و کمبود اکسیژن در اثر عدم تهویه مناسب جذب عناصر غذایی دچار مشکل شده علائم کمبود های غذایی توسعه خواهند یافت.
وجود پوشش در سطح خاک در فاصله مناسب از تنه درخت :
ریشه های هلو در رقابت با علفهای هرز پهن برگ و نازک برگ بر سر جذب آب و مواد غذایی بسیار شعیف عمل می کنند و این علفها باید در باغات کنترل شوند. اما نباید در حد فاصل بین دو ردیف درخت سطح خاک سخت باقی بماند. مطالعات نشان داده است که درختان هلو در باغی با پوشش چمن خشکیده در مقایسه با خاک عریان از وضعیت مناسبتری برخوردار هستند.
آبیاری
آبیاری سنگین و بیرویه به ویژه در باغ هایی با خاک سنگین به دلیل عدم تهویه خاک و افزایش دی اکسید کربن و بیکربنات موجب کمبود آهن و بروز کلروز ناشی از بیکربنات می شود. ابیاری سنگین و بیرویه موجب آب شوری نیتروژن نیز می شود.
احداث باغ باید در خاکهای بافت متوسط ، عمیق و زه کش دار انجام شود. خاکهای سنگین تر و یا سبک تر نیز با مدیریت صحیح قابل استفاده هستند . اما میزان رشد آنها در این نوع خاک ها معمولا آهسته تر از خاک های متوسط می باشد.
در باغات بویژه در درازمدت تعادل بین عناصر غذایی در خاک و گیاه تعیین کننده عملکرد و کیفیت محصول تولیدی می باشد. اما تشخیص تعادل مواد غذایی در گیاه برای دستیابی به بهترین عملکرد به راحتی صورت می گیرد .
نقش عناصر غذايي در گياهان
- عناصر غذايي ضروري وظايف مهمي در گياه دارند كه عبارتند از
- نقش فيزيولوژيكي عنصر در گياه
- فعال كننده آنزيم يا تنظيم كننده ميزان آنزيم
- نقش ساختماني در گياه
- تنظيم پتانسيل اسمزي
- حفظ تعادل الكتريكي غشاء ها
- حفظ pH
- تحرك عناصر غذايي در گياه و علائم كمبود
- محل ظهور علائم كمبود عناصر غذايي در گياهان بستگي به وسعت و ميزان انتقال عناصر غذايي از برگ هاي پير به قسمت هاي جوان گياه دارد.