مگس ساقه گندم
Meromyza saltatrix
Wheat Stem Maggot
(Dip.Chloropidae)
لارو این مگس پس از رشد کامل 8ـ6 میلیمتر طول دارد و هر دو انتهای بدنش باریک و رنگ آن سبز روشن است. حشره کامل به رنگ تیره است. روی سطح فوقانی سر مگس نقشی بـه شکل مثلث دیده می شود که در وسط آن یک لکه سیاه وجود داشته و چشم های ساده حشره در وسط این لکه قرار دارد.پشت سینه اول سه نوار طولی تیره دیده می شود.
لاروهای این آفت در اوایل بهار در محل خود تبدیل به شفیره می شوند و در اردیبهشت ماه حشرات کامل ظاهر می گردند. مگس ها در روزهای اول فقط در ساعات گرم روی بوته های گندم پرواز می کنند. افراد ماده پس از جفتگیری حدود 30 تخم بطور انفرادی روی بـرگ غـلات می گذارند که تخمها پس از 10ـ8 روز تفریخ شده و لاروهای جوان وارد جوانـه مرکـزی مـی شوند و در صورت تشکیل خوشه گندم ، لارو مگس از گل گندم تغذیه می نماید.
مگس ساقه گندم زمستان را به صورت لارو در ساقه و طوقه غلات پائیزه و یا بعـضی از گیاهان گندمیان می گذراند. این آفت در چین دو نسل دارد ولی درباره تعداد نسل این مگـس در ایران اطلاع دقیقی در دست نیست و تحقیق در خصوص بیولوژی این حشره ضروری می باشد.
مناطق انتشار مگس ساقه گندم
الف – جهان : اروپا،آسیا،آمریکای شمالی.
ب -ایران : آذربایجان ، همدان، مازندران، اطراف تهران،فارس.
علائم خسارت Meromyza saltatrix
لارو این آفت از جوانه مرکزی و ساقه لطیف گندم و همچنین از گل و دانه نـرم غـلات تغذیه می کند .
تحلیل خطر آفت و شرایط لزوم مبارزه (آستانه خسارت اقتصادی)
در مزارع آلوده 15ـ 10 درصد گیاهان امکان دارد زخمی شوند. خـسارت در بعـضی از سالها ممکن است شدید باشد ولی حشره بندرت باعث خسارت گسترده می شود.
مدیریت تلفیقی کنترل مگس ساقه گندم
الف – زارعی
۱-زراعتهای کُرپه (دیر کاشت) بیش از مزارع هراکشت (زود کاشت) مورد حمله قرار می گیرند. بنابراین بایستی از کشت غلات بهاره در مناطق آلوده خودداری کرد.
۲-نسل تابستانه آفت روز علفهای هرز خانواده گرامینه سپری می گردد. بنابراین توصیه می شود نسبت به وجین علفهای هرز میزبان آفت اقدام شود
ب – شیمیائی
مبارزه ای که علیه سنهای مادر صورت می گیرد بر روی Meromyza saltatrix نیز موثر است.