لیسه بید
Hyponomeuta rorellus = Yponomeuta rorellus
(Lep. Yponomelltidae)
بیان مساله
سازمان پارکها و فضاي سبز تهران به طور چشم گیر،گونه هاي مختلف بید را در فضاي سبز شهري وارد کرده ، و به عنوان یک درخت اصلی در بزرگ راهها،به صورت مجتمع و یا تک درخت در پارکها و چمن ها مورد استفاده قرار گرفته است. با تمام زیباییهای ،گونه هاي یاد شده ، نسبت به آفات و بیماریها بویژه آفات حساسیت زیاد داشته و حشرات زیادي از گروههاي مختلف ( برگخواران ، چوبخواران و مکنده ها ) به این درختها حمله میکنند که در زیر به یکی از این برگخوارها تحت نام لیسه بید ( Yponomeuta rorellus ) می پردازیم.
پروانه بید عرض آن با بالهاي باز 24-22 میلیمتر است و روي بالهاي جلویی آن نقاط سیاهرنگی وجود دارد که تعداد آنها 25 تا 32 عدد به طور متوسط 29 عدد میباشد ، تخم ها در زیر یک پوشش پولک مانند گذاشته میشوند و معمولاً تعداد تخمهاي زیر هر پولک آن هم بیشتر از گونه هاي دیگر جنس yponomeuta میباشد. تخمها به حالت لارو سن یک در زیر این پولک زندگی میکنند . هم زمان با رشد جوانه ها و مساعد شدن شرایط جوي ، لاروها با ایجاد سوراخی در روي پولکهاي تخم ، از آن خارج شده و تغذیه خود را از برگهاي جوان شروع میکنند لاروها با رشد بیشتر با تارهائی که می تنند برگها و شاخه ها را بهم میچسبانند .
لاروها پس از تغذیه و تکامل در دهه دوم تیرماه به شفیره تبدیل میشوند ، شفیره ها قهوه اي رنگ و در انتهاي آنها سه عدد موي نازك ( Chramaster) وجود دارد . پروانه ها از اواخر تیرماه ظاهر شده و تا اواسط مهر خروج آنها ادامه دارد.حشرات نر و ماده پس از جفتگیري از اواسط مرداد ماه شروع به تخم گذاري میکنند و این عمل تا حدود بیستم شهریور ماه ادامه می یابد . تخمها پس از چند روز بتدریج در زیر پولک باز شده و لاروهاي سن اول در زیر پولک پائیز و زمستان گذرانی میکنند.
کنترل آفت لیسه بید
در صورتیکه اوایل بهار همزمان با تشکیل لانه هاي لاروي آنها را قطع کرده و از بین ببرند، در کاهش انبوهی Hyponomeuta rorellus بسیار مؤثر است . در ضمن زنبورهاي پارازیتوئید زیادي روي لاروها و شفیره هاي این آفت فعالیت میکنند و در صورتیکه حذف لانه هاي لاروي به خوبی انجام شود ، نیاز به مبارزه شیمیایی با آن نیست .