سنک بید , Monosteria discoidalis Jak
Latin name:Monosteria discoidalis Jak
Order:Heteroptera
Family:Tingitidae
سنک بید احتمالاً از دیر زمان در ایران وجود داشته و در سال 1328 دواچی آنرا تحت نام علمی M.inermis گزارش می نماید. درختان میزبان آفت ، بید و صنوبر است. مناطق انتشار آن اسـتانهای شمال،فارس،کرمانشاه،اصـفهان و احتمالاً بعضـــی از استانهای دیگر بوده و اهمیت اقتصادی آن زیاد است. پوره ها و حشرات کامل این آفت پشــت برگها فعالیت داشته و دارای ترشحات چسبنده و فضولات سیاهرنگی می باشند.
بیولوژی سنک بید
حشره کامل سنکی است به طول 2-1میلیمتر و رنگ آن خاکستری و داراي بالهاي شبکه اي بوده کـه به صورت تخت و شفاف روي بدن قرار میگیرند. . این آفت زمستان را به صورت حشره کامل زیر برگهای ریخته و یا علفهای هرز بسر می برد و اوائل بهار به درختان بید و تبریزی مجدداً حمله می کند . حشره ماده پس از جفتگیری تخمهای خود را در سطح تحتانی برگ قرار می دهد و پوره ها پس از خروج در همان سطح زیری برگ متمرکز شده و از شیره گیاهی تغذیه می کنند. در شرایط آب و هوایی اصفهان افزایش جمعیت سنک از اواسط اردیبهشت تا اوایل تیرماه بوده و پس از آن جمعیت کاهش مییابد. در شرایط مناسب و خنک بـودن هـوا اوج جمعیتی در اواخر مرداد تا اواسط شهریور نیز مشاهده میگردد. اثر ناشی از تغذیه پوره ها در سطح زیرین برگها به صورت لکه هایی کم و بیش ریز و سیاهرنگ و در سطح روئی برگها به صورت لکه های زرد رنگی ظاهر می شود. برگهای مبتلا بزودی زرد شده و قبل از موقع خزان می کنند.
کنترل Monosteria discoidalis Jak
با توجه بـه شدت آفت ولی مبارزه شـیمیایی علیـه آن روی درختان بزرگ مقرون به صرفه نیست ، اما در خزانه ها و در درختان کوچک و جوان در صورت لزوم میتوان اقدام به سمپاشی با سموم سیسـتمیک نظیـر ایمیداکلوپرایـد (کنفیدور) و اکسی دیمتون متیل (متاسیستوکس) و یا سموم تماسی- گوارشی نظیر دیازینون و فوزالون نمود.گونه دیگری نیز از این سنک به نام Monosteria inermis Horv وجود دارد که آنهم روی بید فعالیت دارد.