آترازین
نام عمومی : atrazine
فرمولاسیون : wp 80%
Ld50 : 3060 mg/kg
این علف کش در بازار با نام تجاری گزاپریم gesaprim
وجود دارد. آترازین علفکشی سیستمیک و انتخابی از گروه تریازینهاست که به صورت پودر خیس شونده جهت کنترل علفهای هرز مزارع ذرت و نیشکر و همینطور مناطق غیر مزروعی فرموله میشود.از نظر باقیمانده آن در خاک پس از یکسال میتوان گیاهان حساس را کشت نمود. پایداری آترازین به شدت تحت ناثیر فعالیتهای میکروبی قرار می گیرد. به طوریکه در مناطق خشک , نیمه خشک و سرد و کلیه شرایطی که برای فعالیت بیولوژیکی و شیمیایی مناسب نباشد آترازین دوام بیشتری دارد حتی ممکن است گیاه حساس 12 ماه پس از محلولپاشی نیز صدمه ببینند . این ترکیب در خاکهای هوموسی و رسی جذب خاک میشود . حرکت آترازین به سمت پایین بسیار کند است و در پایینتر از 30 سانتی خاک حتی پس از چند سال مصرف متوالی نیز یافت نشده است. بنابراین در خاکهای سنگین حداکثر میران توصیه شده را باید بکار برد . نیمه عمر ( dt50 ) آن 6 تا 10 هفته است . این ترکیب سمیت ضعیف داشته و به نظر میرسد در صورت استفاده در شرایط معمولی سمیت حاد نداشته باشد . آترازین برای زنبور عسل بی خطر است.
مکانیسم اثر :
آترازین علفکشی است که در خاک و بر روی برگ مصرف میشود.از طریق ریشه و برگ جذب میشود و در گیاه حرکت میکند . اصولا جذب به صورت ریشه ای است تا برگی, اصولا این ترکیب پس از جذب برگی به صورت حرکت آکروپتالی منتقل شده و در مریستم انتهایی و برگها تجمع می یابد. آترازین از انتقال الکترون در فتوسنتز جلوگیری کرده و همچنین سایر فعالیتهای آنزیمی و فیزیولوژیکی علف هرز را مختل می نماید . ذرت ,سورگوم و نیشکر خاصیت سم زدایی ( detoxificton ) داشته و آترازین را به هیدروکسی آترازین و مشتقات آمینو اسید تبدیل میکند که هیدروکسی آترازین خود دوباره تجزیه شده و غیر فعال میشود.
موارد مصرف :
آترازین به صورت قبل از رویش محصول
( pre-emergence )
و بعد از رویش محصول ( post- emergence ) به منظور کنترل علفهای هرز پهن برگ و نازک برگ یکساله در مزارع ذرت ,سورگوم و نیشکر و همچنین اراضی غیر زراعی بکار میرود . برای بالابردن تاثیر این سم میتوان آن را با سایر علفکشها ترکیب نمود . مثلا مخلوط با آلاکلر در مزارع ذرت , با آمترین در مزارع نیشکر و یا برومایسیل جهت مبارزه با علفهای هرز اراضی صنعتی و غیر زراعی استفاده میشود. قبل از مصرف آترازین باید رطوبت کافی در خاک وجود داشته باشد . بارندگی پس از سم پاشی اثر آترازین را تسریع نموده و بهترین نتیجه علفکشی را نتیجه می دهد. در صورت عدم بارندگی و تبودن رطوبت کافی در خاک مزارع, بهتر است آبیاری صورت بگیرد. در صورت آبیاری غرقابی ,سمپاشی باید پس از آبیاری انجام شود . آترازین روی پیچک صحرایی , مرغ ( چاپر ) , اویارسلام, دیجیتاریا ( گاورس ) ,حلفه و قیاق کم اثرتر از موارد فوق است.
سازگاری و اختلاط :
آترازین در محیطهای اسیدی تا قلیایی ضعیف و خنثی و همچنین در انبار دوام طولانی دارد .کلیه سبزیجات و گیاهان جالیزی , سیب زمیتی , سویا ,بادام زمینی, یونجه, غلات دانه ریز و چغندر به آترازین حساس بوده و روی آنها ایجاد حساسیت می کند. باید توجه داشت که عدم مصرف صحیح سم ممکن است باعث کاهش اثر , سوزندگی و یا باقیمانده غیر مجاز سم در خاک یا گیاهان گردد.
موارد مصرف :
آترازین+ آلاکلر جهت مبارزه باعلفهای هرز مزارع ذرت
آترازین+ آمترین جهت مبارزه باعلفهای هرز مزارع نیشکر
آترازین+ بروماسیل جهت مبارزه باعلفهای مناطق غیرمزروعی
مقدار مصرف درهکتار:
1) یک تا 1.5 کیلوگرم آترازین+ 5لیتر آلاکلر قبل از کاشت ذرت مخلوط با خاک ویا بلافاصله بعد از کاشت و قبل از رویش ذرت
2) پنج کیلوگرم آترازین به تنهائی یا مخلوط با 4 کیلوگرم آمترین هنگام کشت بعد از ظهور علفها در کشت نیشکر
3) 30کیلوگرم آترازین+15کیلوگرم بروماسیل پس از رشد علفها در مناطق غیرمزروعی
مطالب بالا از بین سایتهای خارجی و بروشورهای مختلف گرد آوری شده است و کپی و استفاده از آن بدون مجوز از شرکت کشاورزی و دامپروی سرافراز هزارمسجد منع قانونی دارد