شپشک نرم تن قهوه ای ( Coccus hesperidum )

شپشک نرم تن قهوه ای

Brown Soft Scale

نام لاتین  : Coccus hesperidum

نام راسته و خانواده : Homoptera/Coccidae



نرم افزار شناسایی آفات درختان

مناطق انتشار:

کلیه مناطق ایران بالاخص شمال

میزبانها:  

خرزهره ، برگ بو ، کاج ، نخل ، آکاسیا و تعدادی از درختان میوه

شکل شناسی:

بدن ماده مسطح ، بیضی شکل و معمولا در کنار پهلویی بدن آن با هم قرنیه نیستند.  رنگ حشره زرد مایل به قهوه ای و دارای لکه های قهوه ای نسبتا تیره در پشت می باشد.  پوره های سن دوم و سوم شباهت زیادی به ماده بالغ دارند.  پوره های جوان سن اول فعال و به رنگ نارنجی مایل به قرمز هستند  ( شکل ۷۰ ) .

Brown Soft Scale

زیست شناسی:  

این شپشک در شرایط محیط آزاد شمال ۳-۲ نسل در سال دارد ، ولی در محیط گلخانه تولیدمثل آن قطع نشده و در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیری تا ۶ نسل در سال نیز تولید می کند . در شرایط شمال زمستان را به صورت پوره سن دوم و یا حشره کامل نابالغ می گذراند . تولیدمثل آن به صورت پارتنوژنز (  دخترزایی )  و بدون دخالت حشره نر انجام می گیرد .  این حشره جزء حشرات تخم گذار زنده زا محسوب میشود. لاروهای اولیه (پوره هایی) این آفت 0.5-0.3 میلیمتر طول دارند که  ابتدا به رنگ نارنجی مایل به قرمز هستند و با گذشت زمان کم رنگ تر می شوند و در نهایت تقریبا زرد رنگ می شوند . پوره های اولیه در بدن حشره ماده از تخم بیرون آمده  و چند ساعتی نیز در انجا و در فضایی که با نام اتاقک نوزاد Broom Chamber است  باقی می مانند و سپس از بدن حشره ماده بیرون می آیند و در مکانی در نزدیکی حشره ماده ساکن می شود و بعد از چند روز لاورهای سن دوم را تولید می کنند. لاروهای سنین مختلف شبیه یکدیگر هستند و فقط از نظر اندازه با یکدیگر تفاوت دارند . لاروهای این نوع شپشک سه سن مختلف دارد و بعد از طی کردن این سه سن، به حشره بالغ تبدیل می شود که این مسئله می تواند تا 2 ماه (از اولین لارو تا حشره بالغ) طول بکشد.

Coccus hesperidum

نحوه خسارت :

شپشک نرم تن قهوه ای اغلب به شاخه ها و برگهای جوان حمله کرده و در پشت برگ و در طول رگبرگها و روی ساقه های سبز از شیره گیاهی تغذیه می کند . Coccus hesperidum دارای ترشحات شیرینی است که شاخه و برگ را آلوده کرده و باعث رشد و انتشار قارچ فوماژین یا دوده روی آن می گردد.  شپشک قهوه ای نرم تن طیف گسترده ای از گیاهان را می تواند مورد حمله قرار دهد و  اگر شدت حمله و تکثیر و تولید مثل این آفت زیاد باشد ، احتمال از بین رفتن گیاه وجود دارد به عنوان مثال در برخی مناطق شپشک قهوه ای نرم تن توانسته است که درختان جوان مرکبات را از پا در بیاورد و از بین ببرد. در مورد درختان مسن و استقرار یافته در خاک نیز فعالیت این آفت می تواند منجر به کاهش رشد گیاه ، سرخشکیدگی و عدم میوه دهی گیاه شود.

کنترل :

از مهمترین دشمنان طبیعی Coccus hesperidum می توان به انواع کفشدوزک با نام علمی Ryzobius lophanthas و Chilocorus orbus و C.cacti اشاره کرد. از دیگر  پارازیت های مهم شپشک نرم تن قهوه ای زنبور Coccophagus lucimnia و پس از آن   C.scutellaris است . همچنین قارچ  Cephalosporiumn lecanii نیز انگل این شپشک بوده و خسارتی به آن وارد می سازد. در صورت لزوم به مبارزه شیمیایی از سموم نفوذی مناسب نظیر دیازینون ، فوزالن و غیره می توان استفاده نمود. همچنین استفاده از روغن ولک چه به تنهایی و چه همراه با سموم میتواند موثر باشد .

همچنین مطالعه پستهای زیر نیز پیشنهاد میگردد :

شپشک آرد آلود

شپشک سان ژوزه

شپشک سیاه زیتون

شپشک های پسته

شپشک نخودی بادام

شپشک ریشه گندم

شپشک توت

دانلود فایل PDF مقاله شپشک نرم تن قهوه ای
دانلود فایل پی دی اف شپشک نرم تن قهوه ای

کانال تلگرام شرکت کشاورزی و دامپروری سرافراز هزارمسجد

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب