بیماری لپروزیس مرکبات (citrus leprosis virus)

بیماری لپروزیس مرکبات (citrus leprosis virus)

اپلیکیشن مرکبات از کاشت تا برداشت برترین نرم افزار آموزش پرورش مرکبات در ایران
بیماری لپروزیس مرکبات، یکی از مهمترین بیماریهای مرکبات قرنطینه ای می باشد که یک خطر جدی برای صنعت مرکبات به حساب می آید. این ویروس باعث ایجاد خسارت به برگ، شاخه و میوه می شود. علایم بیماری به صورت زخم روی شاخه ، برگ و میوه ظاهر می شود و شدت علایم بسته به رقم مرکبات متفاوت است. میوه های آلوده به این ویروس ارزش بازار پسندی کمی دارند.

علایم بیماری لپروزیس روی برگ و میوه مرکبات

عامل بیماری لپروزیس مرکبات

ویروس لپروز مرکبات بسته به نوع عامل متفاوت می باشد. ویروس لپروزیس مرکبات نوع سیتوپلاسمی (CiLV-C) و ویروس لپروز مرکبات نوع هسته ای (CiLV-N) که به وسیله کنه های جنس Brevipalpus انتقال می یابند. نوع سیتوپلاسمی شامل دو نوع می باشد: سیتوپلاسمی نوع یک (Cilv-C1) که رایج تر است و سیتوپلاسمی نوع دو (CiLV-C2) که در کلمبیا یافت شده است.

دامنه میزبانی

ارقام مرکبات لیمو، نارنج، گریپ فروت، نارنگی و هیبریدهای آن نیز به این ویروس حساس هستند.

علایم بیماری لپروز مرکبات روی برگ و میوه

سابقه بیماری

عامل بیماری لپروزیس مرکبات از بیشتر نواحی مرکبات خیز جهان گزارش شده است. این ویروس یکی از مخرب ترین بیماریهای مرکبات در آمریکا محسوب می شود. این ویروس یک بیماری بومی در چندین کشور آمریکای جنوبی بوده که اخیرا در آمریکای شمالی مانند مکزیک نیز انتشار یافته است.

انتقال

این ویروس به سختی با روش مکانیکی از یک گیاه به گیاه دیگر یا میزبان علفی انتقال می یابد و مهمترین روش انتقال آن، انتقال به وسیله کنه های جنس Brevipalpus می باشد (شکل ۲۶). همه مراحل سنی کنه قادر به انتقال ویروس می باشند. کنه هایی که تازه از تخم در آمده اند به منظور به دست آوردن ویروس، باید روی یک گیاه آلوده تغذیه کنند. کنه ها پس از تغذیه از گیاه آلوده، قابلیت انتقال آن به گیاه سالم را دارند. این ویروس به طور سیستمیک در گیاه حرکت نمی کند و هر زخم همراه با یک کنه ای است که از آن تغذیه می کند.

کنه Brevipalpus phoenicis عامل انتشار بیماری لپروزیس مرکبات

علایم بیماری citrus leprosis virus

علایم لپروز مرکبات معمولا به صورت زخم های گرد تا بیضی شکل روی میوه، برگ و شاخه دیده می شوند که شدت آن بسته به رقم مرکبات و ناحیه آن متفاوت است. زخم های برگی معمولا گرد و دارای یک نقطه مرکزی قهوه ای تیره با ۲ تا ۳ میلیمتر قطر می باشند که به وسیله هاله سوخته احاطه شده اند (شکل ۲۷).

نشانه های وجود بیماری لپروزیس مرکبات (citrus leprosis virus) روی برگ مرکبات

اغلب یک یا دو حلقه متمایل به قهوه ای نیز اطراف نقطه مرکزی را احاطه می کند. علایم زخم های برگی بیماری لپروزیس مرکبات ممکن است با جراحات آفت کشها و یا صدمات ناشی از حشرات اشتباه شوند. زخم های روی میوه گرد و به صورت نقاط مرده قهوه ای تیره روی پوست میوه می باشند. ۱۰ تا ۲۰ میلیمتر قطر دارند. گاهی روی زخم ها صمغ نیز دیده می شود. روی میوه های سبز نرسیده، زخم ها ابتدا زرد می باشند و اما بعدأ قهوه ای یا سیاه می شوند به طوریکه ارزش بازار پسندی میوه کاهش می یابد. علایم میوه ممکن است با شانکر مرکبات اشتباه شود (شکل ۲۸). زخم های روی ساقه برجسته، پوستی و خاکستری یا قهوه ای بوده و ممکن است سطح ساقه را بپوشانند (شکل ۲۹). زمانیکه تعداد ناقلین زیاد است ممکن است زخم های ساقه با همدیگر دیده شوند و مرگ شاخه اتفاق افتد. در نهایت موجب بدشکلی شدید پوست شده و میوه ها می ریزند.

بیماری لپروز مرکبات یکی از مهمترین بیماریهای قرنطینه ای مرکبات

کنترل

روش کنترل این ویروس اساسأ از طریق کنترل کنه ناقل می باشد. بیشتر کنه کشها که برای کنترل کنه ها استفاده می شوند، مؤثرند. از روش های دیگر کنترل بیماری لپروز مرکبات، برقراری اقدامات قرنطینه ای، توسعه ی برنامه های تشخیصی برای تشخیص و شناسایی سریع عامل بیماری و آشنا نمودن باغدارن با علایم ادامه بیماری می باشد.


دانلود مقاله لپروزیس مرکبات


توضیحات

  • فرمت : PDF
  • حجم فایل : ۱.۲۵ مگابایت
  • نویسندگان : مرتضی گل محمدی و سیده نجمه بنی هاشمیان
  • وزارت جهاد کشاورزی ، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی ، پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری
  • سازنده PDF : شرکت کشاورزی و دامپروری سرافراز هزارمسجد

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: عدم امکان کپی مطالب

تماس با ما

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی واتساپ

برگشت به منوی تماس ها

کانال تلگرام شرکت

برگشت به منوی تماس ها

پیج اینستاگرام شرکت

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها