استفاده از کود مرغی در مزارع

استفاده از کود مرغی در مزارع و معایب و مزایای استفاده از کود مرغی

این ترکیب موجب اصلاح فعالیت بیولوژیکی ، کشت و کار و خواص شیمیائی خاک می شود. سه تن کود مرغی تازه معادل ۵۰ کیلوگرم سولفات پتاسیم ، ۱۰۰ کیلوگرم سوپر فسفات تریپل و ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم اوره دارد. کود تشکیل شده از فضولات مرغ ترکیب شیمیایی بسیار متفاوت نسبت به سایر کود های حیوانی دارد. این بدان علت است که در این کود مقادیر نسبتا” زیاد اسید اوریک و سایر اوریدها وجود دارد و این مواد اشکال مختلف اوره هستند و برای گیاهان زراعی می توانند از طریق خاک و داخل بافت گیاه بسیار سم‍‍ی باشند. ترکیب تازه این کود حدود ۷۰ درصد رطوبت دارد که اگر به درستی نگهداری و به مزرعه منتقل و مصرف شود کود بسیار با ارزشی می باشد.

شرایط نگهداری کود مرغی 

نگهداری توده کود دامی مرغی در فضای باز و در معرض باد و باران موجب هدر رفتن ازت آن به شکل گاز آمونیاک می شود و بوی تند کود مرغی حاصل تصعید گاز آمونیاک می باشد و در نتیجه ارزش غذایی این کود از نظر ازت کاهش می یابد.  برای کاهش خروج گاز امونیاک و بوی تند آن و کاستن تلفات روان آب فسفر و عناصر غذایی کم مصرف ، این کود را با مصرف سولفات آلومینیوم اصلاح می کنند.  برای حفظ ازت و کاهش بوی گاز آمونیاک و تلفات ازت مصرف کود سوپر فسفات تریپل به مقدار ۵۰ کیلوگرم به ازای هر تن از این ترکیب استفاده می شود.  فسفات با آمونیوم موجود در این کود ترکیب شده و از هدر روی ازت آن جلوگیری می کند. کمپوست کردن این نوع کود دامی با گوگرد نه تنها آلودگی زیست محیطی مربوط به آن را کاهش می دهد بلکه موجب افزایش تاثیر زراعی آن نیز می شود. با کمپوست کردن کود مرغی محصولی بدست می آید که حمل و نقل و کاربرد آن راحت تر انجام می گیرد. در فرایند کمپوست سازی ترکیبات گازی دی اکسید کربن و ازت کود با هوا رفتن هدر می رود. بنابراین گرچه درصد عناصر غذایی کمپوست این کود دامی بیشتر از حالت اولیه آن است اما مقدار عناصر غذایی محصول نهایی کمپوست از محصول اولیه آن کمتر است. 

تعیین مقدار مصرف کود مرغی 

بهترین روش در تعیین مقدار مصرف کود مرغی در هر هکتار انجام آزمون تجزیه این ترکیب می باشد. در این آزمون مقدار عناصر غذایی موجود در این کود و خواص شیمیائی آن مخصوصا PH مشخص می شود. مقدار مصرف آن با توجه به آزمون تجزیه این ترکیب و آزمون خاک زراعی برای تغذیه درختان باغی و مزارع تعیین می شود. 

زمان و نحوه مصرف کود حاصل از فضولات مرغ

در فصول مختلف سال این کود را در مزارع مصرف می کنند . با مصرف آن در فصل پائیز بیشترین زمان برای تجزیه کود مرغی و آزاد سازی عناصر غذایی موجود در آن فراهم می گردد.  کاربرد کود مرغی در فصل پائیز به منظور جلوگیری از هدر رفتن ازت در خاک های بافت سبک توصیه نمی شود. در کاربرد آن در فصل بهار برای هدر روی ازت در مزرعه فرصت کمی وجود دارد. بهر حال مصرف آن در فصل بهار انجام عملیات زراعی و کاشت را به تاخیر می اندازد و می تواند موجب افزایش فشردگی خاک شود.  در بیشتر مواقع این کود را در فصول تابستان و زمستان مصرف می کنند و هنگام مصرف کود مرغی در قبل از کاشت ، مخلوط کامل آن با شخم زدن خاک برای اجتناب از قرار گرفتن بذور در محل دارای کود مرغی زیاد توصیه می شود . چون امکان دارد بذور گیاهان زراعی در اثر سمیت آمونیاک جوانه نزنند و یا گیاهچه حاصل از آنها از بین بروند.  تقریبا” ۳۵ تا ۵۰ درصد ازت موجود در قسمت آلی این کود برای گیاهان هر ساله قابل استفاده است. بعد از مصرف کود مرغی تقریبا ۲۰ درصد ازت کل آن برای گیاهان زراعی در سال دوم و حدود ۵ تا ۱۰ درصد آن در سال سوم قابل استفاده می باشد. توصیه صحیح کودی و پخش درست آن در سطح مزرعه به منظور حداکثر استفاده از ارزش این ترکیب و قرار گرفتن عناصر غذایی آن به یک اندازه برای گیاهان زراعی مهم می باشد. مقدار تلفات ازت این کود پس از پخش در سطح مزرعه به فاصله زمانی مصرف و اختلاط آن با خاک بستگی دارد. اختلاط آن با خاک در مدت ۱۲ ساعت پس از پخش کود دامی مرغی برای به حداکثر رساندن راندمان ازت بسیار مطلوب است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: عدم امکان کپی مطالب

تماس با ما

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی واتساپ

برگشت به منوی تماس ها

کانال تلگرام شرکت

برگشت به منوی تماس ها

پیج اینستاگرام شرکت

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها