پتاسیم به سه شكل كلی نسبتا غیر قابل جذب ، با قابلیت جذب كند و با قابلیت جذب سریع در خاك وجود دارد كه هر سه شكل یاد شده با یكدیگر در حالت تعادل می باشند . آن قسمت از پتاسیمی كه دارای قابلیت جذب سریع است در محلول خاك وجود داشته و گیاه براحتی از آن استفاده می كند . پتاسیم موجود در كانیهای اولیه آهسته ، ولی به طور مداوم به صورت قابل تبادل در می آید .

غلظت پتاسیم مورد نیاز گیاه به نوع گیاه و مرحله رشد آن بستگی دارد . غلظت بهینه پتاسیم در محلول خاك 20 تا 60 میلی گرم در هر كیلو گرم  می باشد .

برای جدا سازی پتاسیم موجود در كانیهای رسی از یون آمونیوم به علت تشابه بالا با پتاسیم در شعاع یونی ، استفاده می شود . میزان پتاسیم پس از استخراج به كمك دستگاه فیلم فوتومتری یا شعله سنجی اندازه گیری می شود . اساس دستگاه به این صورت است كه این دستگاه برای اندازه گیری فلزات قلیائی خاكی مخصوصا Li,Na,K طراحی شده است . دلیل این موضوع نیز این است كه این فلزات در دماهای پائینتری تحریك می شوند و با گاز متان و شعله معمولی این عناصر تحریك و تولید نور می كنند . هر گاه به حرارت بیشتر از 2000 درجه نیاز باشد از گاز استیلن و هوا استفاده می شود . در این دستگاه نمونه ما توسط دستگاه مكیده می شود و به صورت پودر بسیار ریزی در شعله پاشیده می شود . فلزات قلیائی خاكی در شعله تحریك شده و الكترونهای آن به یك مدار بالاتر می رود . زمانیكه الكترونها به مدار اولیه خود باز می گردند انرژ‍ی حرارتی دریافت كرده را به صورت نور با طول موج معین پس می دهند كه این نور از وی‍ژگی های هر عنصر بوده و دارای طول موج مشخصی است كه هنگام سوختن آن عنصر تولید می شود . از آنجا كه عناصر متعددی در عصاره وجود دارند و همه این عناصر در شعله تولید نور می كنند و همچنین سوختن مواد آلی نیز می تواند باعث تولید نور در شعله بشود برای حذف نور های اضافه بجزء نور عنصر مورد اندازه گیری، سر راه نور های تولید شده یك فیلتر قرار می دهیم . این فیلتر كه مختص هر عنصر می باشد فقط اجازه می دهد كه طول موج ایجاد شده توسط نور آن عنصر از فیلتر عبور نماید و سایر نور ها بلوكه می شود . نوری كه توسط هر عنصر در شعله ایجاد می شود به غلظت آن عنصر در شعله بستگی دارد . هر چه عصاره ما از عنصر مورد اندازه گیری قویتر باشد نور تولید شده در شعله نیز بیشتر می باشد . نور تولید شده پس از عبور از فیلتر خاص به یك فتوسل برخورد می كند . كار فتوسل تبدیل انرژی نورانی به الكتریكی است . جریان الكتریكی ایجاد شده به یك گالوانمتر رفته و یك عدد قرائت می شود . این عدد دارای مفهوم خاصی نبوده و تنها قرائت نامیده می شود . ولی پس از  كالیبراسیون قرائت ها و تبدیل آنها به غلظت Kیا Na می توانیم به كمك منحنی استاندارد، قرائت نمونه های مجهول را به غلظت تبدیل كنیم . برای این منظور نمونه های استانداردی از پتاسیم درست می كنیم .

روش كار :5 گرم خاك را در یك ارلن قرار داده و 100 میلی لیتر استات آمونیوم نرمال با pH برابر 7 روی آن می ریزیم . سوسپانسیون حاصل را به مدت 20 دقیقه شیك می كنیم و مقداری از آن را توسط كاغذ صافی ، صاف می نمائیم . دستگاه را پس از كالیبراسیون استاندارد های پتاسیم تنظیم و عصاره نمونه خاك را قرائت می كنیم . پس از ترسیم نمودار كالیبراسیون ، غلظت پتاسیم نمونه خاك را تعیین و در ضریب رقت ضرب می نمائیم .

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: عدم امکان کپی مطالب

تماس با ما

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی واتساپ

برگشت به منوی تماس ها

کانال تلگرام شرکت

برگشت به منوی تماس ها

پیج اینستاگرام شرکت

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها